wit 4 5 mei witje01

lesmateriaal voor op school en in de wijk

Om aan te kunnen sluiten bij de maatschappelijke actualiteit ontwikkelt De Vreedzame School/Wijk geregeld een lesbrief voor in school of een toolkit voor in de wijk rondom een actueel thema. In dat kader is nu lesmateriaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden rondom de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei.

Decennialang was de dodenherdenking en de viering van de bevrijding het symbool voor ‘nooit meer racisme en dictatuur’. En daarmee een belangrijk fundament voor ons geloof in de democratie. Er zijn echter steeds minder mensen in Nederland die de oorlog hebben meegemaakt. En voor kinderen op de basisschool is de Tweede Wereldoorlog iets uit de tijd van hun oma en opa.

Download hier de PDF

lesmateriaal voor op school en in de wijk

Herdenken en vieren rondom WO-II is langzamerhand niet meer zo vanzelfsprekend. Toch is er, gezien de huidige verscherpte tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen (moslimdiscriminatie, antisemitisme, vluchtelingenhaat, radicaliserende jongeren) voldoende aanleiding om dat wel te doen. Deze actualiteit vraagt om een pedagogische inspanning gericht op de verbinding van onze jeugd met het leven in een vrije en open democratische samenleving.

Het thema van 4 en 5 mei biedt daartoe een uitgelezen gelegenheid. Deze lesbrief of toolkit bestaat uit drie lessen (om in school te gebruiken) of activiteiten (voor in een niet-schoolse setting in de wijk), en is geschreven voor de leeftijdsgroep van groep 7 en 8 van de basisschool.

4 5 mei02

Download hier de PDF: