wit ongewenstgedrag02 witje01

Van gedragsregulering naar opvoeding

Onlangs is bij Uitgeverij SWP - van de hand van Leo Pauw (ontwikkelaar en projectleider van De Vreedzame School) - verschenen het boek Van gedragsregulering naar opvoeding. Over de aanpak van ongewenst gedrag op een ‘vreedzame’ wijze.

Lees hier een interview met de auteur.

Veel scholen en leerkrachten geven aan moeite te hebben met het omgaan met afwijkend gedrag van kinderen. Een preventief programma zoals De Vreedzame School kan veel problemen voorkomen. Maar soms is er behoefte aan meer. Dit praktijkboek wil voor die situaties een handreiking bieden.

In dit boek is een duidelijke keuze gemaakt. De gebruikelijke aanpak van gedragsproblemen van kinderen is een individuele, kindgerichte benadering. In dit boek leggen we er de nadruk op dat gedrag niet los kan worden gezien van de omgeving. Gedrag van kinderen ontwikkelt zich in voortdurende wisselwerking met de omgeving. De sleutel voor de aanpak van ‘probleemgedrag’ (of liever gezegd dus ‘ongewenst gedrag’) ligt dus ook eerder in de omgeving dan in het kind zelf.

Het boek geeft niet alleen concrete handvatten voor scholen en leerkrachten om in het geval van ongewenst gedrag in te grijpen op een manier die past bij de principes van De Vreedzame School. Het zet ook zorgvuldig op een rij wat we al weten over hoe je gewenst gedrag kunt bevorderen en ongewenst gedrag kunt voorkomen.

ISBN: 9789088505249, 184 pagina's, Prijs: € 26.90

gedragsregulering

Bekijk hier

de volledige inhoudsopgave 'Van gedragsregulering naar opvoeding'