vreedzaamactueel

Oktober 2014

nieuwbriefaanmelden

Vreedzame Amsterdamse berichten
Over de miniconferentie van 3 oktober j.l, het NOS Jeugdjournaal item de kinderraad in De Vreedzame Wijk De Baarsjes en de aanstaande verkiezing van het Amsterdammertje van het jaar.

amsterdam
 nieuwbriefarchief

Toch geen verplichte keuze antipestprogramma’s voor scholen
Scholen worden toch niet verplicht een antipestmethode te kiezen die bewezen effectief zou zijn. Wel moeten ze aan kunnen tonen dat hun aanpak werkt. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) afgesproken met sectororganisaties PO-raad en VO-raad.

pestaanpak

Praat-het-uit filmpje
Onlangs hebben we u geïnformeerd over de instructiefilm over leerlingmediatie, te gebruiken bij het aanleren van mediatie in de lessen (of in de training voor de mediatoren). Nu is er ook een film gemaakt over het stappenplan Praat het uit!

praat het uit

Op komst: conferenties en bijeenkomsten
Informatie over de Expertmeeting 'Democratie leren door filosoferen', het symposium 'Stem van de leerling' en de tweede bijeenkomst van de cursus voor nieuwe leerkrachten op Vreedzame Scholen.

vs bijeenkomst

De Vreedzame School bezocht door Europese onderwijsinspecteurs
Onlangs organiseerde de Onderwijsinspectie samen met SICI een internationale conferentie over het toezicht op de sociale opbrengsten van de school. De Vreedzame School kreeg een centrale plek in de conferentie.

onderwijsinspectie

Onderzoek door de mediatoren
Op de Rietendakschool in Utrecht hebben de mediatoren onderzoek gedaan naar de hoeveelheid en soorten conflicten op school. Naktal en Luigi stuurden een bericht naar Vreedzaam Actueel. Lees hier hun conclusies en bekijk hun grafieken!

rietendakschool

Interview Leo Pauw, auteur van 'Van gedragsregulering naar opvoeding'
In een extra editie van Vreedzaam Actueel aan het begin van het schooljaar besteedden we al aandacht aan het nieuwe boek dat is verschenen over de aanpak van gedragsproblemen op een ‘vreedzame’ wijze. In deze editie een interview met de auteur.

gedragsregulering02

Cursus Vreedzaam Schoolplein
Hoe betrek je ouders bij De Vreedzame School? Hoe zorg je voor een ‘vreedzaam’ schoolplein? Op CBS De Schakel in Utrecht hebben 12 moeders de cursus Vreedzaam Schoolplein gevolgd.

vreedzaamschoolplein02