nieuwsbrief juni 13 sandra helene witje01

Vreedzaam naar Afrika: 'Ubuntu'

Sandra van der Rest is directeur van de ‘vreedzame’ basisschool De Octopus in Capelle aan den IJssel. Zij vertrekt binnenkort samen met Hélène Dongelmans, Vreedzame School-trainer van de CED-Groep in Rotterdam en nog twintig andere Nederlandse leerkrachten naar Kenia. Ze doen dit vanuit Edukans, een organisatie die in ontwikkelingslanden werkt aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren.

edukans

De Nederlandse ‘World Teachers’ gaan daar twee weken samen met Keniaanse docenten en schoolleiders werken aan onderwijsverbetering op enkele scholen in de buurt van Awasi in het zuidwesten van Kenia. Ze richten zich onder andere op actief leren. Vanuit het programma van De Vreedzame School nemen ze een aantal materialen mee die op de acht scholen die ze gaan bezoeken, zullen worden achtergelaten. Ze willen de Wereldbal inzetten, evenals de picto’s over gevoelens uit blok 4 van De Vreedzame School, en een aantal coöperatieve werkvormen zoals Mix en Ruil, Tweepraat en Tafelrondje per Tweetal.

Met de gevoelspicto’s zal Hélène aan het eind van de week op haar scholen een onderzoekje doen of er met de gevoelslijn op de scholen in Kenia te werken is. Het praten over gevoelens tussen leerkracht en leerling of leerlingen onderling is namelijk op school niet gebruikelijk, maar misschien wel gewenst. Het is het uitproberen waard.
De reis betalen de World Teachers zelf, maar ze moeten beiden ook een sponsorbedrag van rond de €1000 meenemen. Wilt u hen sponsoren of volgen, bekijk dan hun actiepagina:

- actiepagina Sandra van der Rest

- actiepagina Hélène Dongelsmans

Mocht u zelf zo enthousiast geworden zijn om ook zoiets als zij te gaan doen, weet dat Edukans altijd weer nieuwe bevlogen onderwijsmensen kan gebruiken!

Een Afrikaanse uitdrukking is ‘ubuntu’. Een moeilijk te vertalen begrip, maar het gaat over de toewijding en relaties tussen mensen onderling, en betekent zoiets als: ‘Ik ben omdat wij zijn en omdat wij zijn, ben ik’. Dat past mooi bij de waarden van Edukans, maar sluit ook heel mooi aan bij het gedachtegoed van De Vreedzame School: mijn waarde wordt bepaald door mijn betekenis voor anderen.